El duc, dugo, dúgol, gaús o brúfol (Bubo bubo) és un ocell pertanyent a la família dels estrígids i el més gran dels mussols d'Euràsia,
incloent-hi els Països Catalans. Antigament, molts nius de duc eren espoliats per tal de criar els polls vius i, una vegada adults, emprar-los per a atreure altres ocells rapinyaires i capturar-los o matar-los. Avui dia, és una espècie protegida, com tots els altres rapinyaires, i la "caça amb duc" és una pràctica prohibida del tot.
És el rapinyaire nocturn més gran del món, ja que mesura entre 29 i 73 cm del bec a la cua, i la seua envergadura alar ronda d'1,38 a 1,7 m (una mica més petit que l'àguila daurada). El seu pes oscil·la entre 1,5 i 4 kg. Les femelles són més grans que els mascles i poden arribar a pesar tres quilos i fer més d'un metre i mig de punta a punta d'ala. Té el pit de color lleonat esquitxat de taques fosques, el dors jaspiat i fosc amb taques clares, els ulls grossos i de color taronja, i dos plomalls al cim del cap que recorden ben bé unes "orelles", tot i que no tenen res a veure amb el sentit de l'oïda (el mascle té el plomissol d'aquestes "orelles" més eriçat que la femella).La muda postnupcial és parcial, canviant anyalment part de les plomes del cos i part de les cobertores de l'ala. Les plomes de vol triguen diversos anys (entre 6 i 12) a ser renovades totes, canviant-ne entre cinc i nou cada any i estenent-se el període de muda des del juny fins a l'octubre. La muda postjuvenil dura quatre anys: les plomes corporals i part de les cobertores de l'ala es canvien en el seu primer any, però no les cobertores primàries ni les plomes de vol ni les de la cua; en el seu segon any, canvia tres de secundàries centrals i el parell central de les plomes de la cua; en el seu tercer any, canvia entre dues i tres de primàries amb les seues coberteres; en el seu quart any, acaba de canviar totes les secundàries i primàries juvenils amb les seues coberteres i el període de muda discorre des del maig fins a l'octubre.
Font: Vikipèdia
Observation portals: