Els connectors ecològics, les àligues cuabarrada i les fondalades de Gelida, sota amenaça per una modificació del planejament de Gelida.
21 July, 2024 by
Administrator

El passat dijous, dia 18, Naturalistes de Gelida va organitzar una presentació pública per analitzar la modificació del planejament de Gelida que ha de permetre les instal·lacions d'energies renovables en 432 hectàrees de sòl agrícola, bosc i llera del riu Anoia.

Durant la presentació Naturalistes ha exposa els valors que l'Ajuntament diu que vol salvaguardar, la documentació i els 11 plànols en que s'ha basat el projecte per decidit els emplaçaments òptims per Plantes Solars Fotovoltaiques (PSF) i Parcs Eòlics.

El públic assistent ha pogut comprovar les grans discrepàncies entre el què l'Ajuntament afirmava preservar en el Ple d'aprovació i el resultat final.

Han demostrat com s'ha obviat la protecció del sistema de connectivitat ecològica, la conservació de la parella d'àligues que fan niu a Gelida i les fondades que actuen com a refugi de la fauna.

En aquest sentit, l'Ajuntament ha obviat els criteris del Departament de Mediambient per compatibilitzar les energies renovables amb la conservació de l’àliga cuabarrada; ha obviat els criteris del Departament de Territori que considera que els terrenys amb pendent no són aptes per posar PSF; i ha obviat la protecció del connectors ecològics del Pla Territorial de l'Alt Penedès: el connector fluvial que passa per el riu Anoia, el gran connector que va des de les muntanyes de l'Ordal a Montserrat i el connector local a Sant Sadurní.

Durant la presentació, Naturalistes de Gelida ha mostrat en plànols els terrenys afectats que no s'hauria de permetre les PSF:

- 140 hectàrees de PSF sobre sòls en pendent.
- 250 hectàrees de PSF en l'àrea crítica de les àligues, necessària per a dur a terme el seu cicle vital anual.
- 240 hectàrees de PSF situats damunt dels connectors de Gelida

Els Parcs Eòlics haurien estarien prohibits en gairebé tot el territori del municipi, només podrien ser admesos en 6 hectàrees a l'oest de Gelida.

Finalment ha explicat com el polèmic Agroparc d'Ametller Origen situat Gelida és beneficiaria d'aquesta proposta, ja podria construir més de 45 hectàrees de PSF o parcs eòlics. Però si s'apliquessin de debò les salvaguardes del propi Ajuntament, cap dels terrenys del Agroparc a Gelida són aptes per instal·lacions d'aquests tipus.

La modificació del planejament està en període d'exposició pública fins el 26 de juliol, i les persones i entitats interessades hi poden presentar al·legacions .

En aquest sentit, Naturalistes de Gelida presentarà al·legacions sobre els connectors, la protecció de l'Àliga i els terrenys en pendent.  Les al·legacions estan publicades a la nostra web amb l'objectiu que la gent i les entitats les pugui presentar per la seva banda.

 Vídeo resum de la presentació

  Transparències de la presentació